Over ademhaling is en wordt heel veel geschreven. Je komt dat verschillende methodes tegen en allemaal hebben ze eigenlijk hetzelfde doel; rust en balans creëren in je lichaam en brein.

Wij hanteren maar één soort ademhaling en dat is de focusademhaling. Hierbij train je minimaal 3 x 6 of 2 x 10 minuten per dag en pas je het toe wanneer er behoefte aan is. Dit doe je door op een bewuste manier de buikademhaling toe te passen.

Veel mensen, zeker zij die te maken hebben met overmatige stress, ademen te snel en te oppervlakkig. Dit beïnvloedt je autonome zenuwstelsel met als gevolg dat je lichaam en brein (verder) in onbalans terecht komen. Een ademhalingsfrequentie van 18-20 keer per minuut in rust is bij veel mensen meer regelmaat dan uitzondering. Zulke mensen lopen in feite een marathon in rust.

Gemiddeld genomen is een ademhalingsfrequentie van 6 keer per minuut in rust voldoende. Dit kan echter per persoon iets fluctueren en je ziet dan ook vaak ademfrequenties tussen de 7 en 4 keer per minuut. Het is net waar iemand zich prettig bij voelt.  De praktijk leert echter dat de meesten rond de 5,5 tot 6 keer per minuut zitten.

Het is mogelijk om voor het trainen van de focusademhaling een app als bijvoorbeeld Kardia te gebruiken. Deze app’s kunnen, zeker in het begin, een goed hulpmiddel zijn om te oefenen.
Belangrijk is dat ze goed zijn in te stellen waarbij je de mogelijkheid moet hebben om de inademing, de uitademing en pauzes in te geven.

De basis ademhaling waar wij mee werken is heel eenvoudig, namelijk kort in, verlengd uit en dan een korte pauze. Hanteer hier een inademing van ongeveer vier seconden, een uitademing van zes seconden en een korte pauze. Schematisch ziet dit er zo uit:

Deze oefening zorgt ervoor dat je hartslag daalt en er rust in je lichaam en brein komt waardoor je na bijvoorbeeld inspanning of tijdens een stress moment sneller hersteld.

Let op; Niet te diep zuchten! Indien tijdens de oefening je hartslag stijgt dan zucht je te diep. Verstandig is om deze oefening ’s-Morgens voor het opstaan te doen en ’s-Avonds in bed voor je gaat slapen.