Ademhaling

Rustig en gecontroleerd is het succes naar een betere gezondheid.

“Even op ademkonen”
“Een zucht van verlichting”
“Een luchtje scheppen”
“Haal maar even diep adem”

Ademen, lekker diep ademen, is goed voor een mens. Toch?
Het tegendeel waar. Ademen is een heel natuurlijk proces. Het eerste wat we doen als we geboren worden is ademen. We vinden ademen een zo vanzelfsprekend proces dat we er zelden bij stil staan.
We kunnen een paar weken zonder voeding, een paar dagen zonder vocht, maar slechts enkele minuten zonder ademen. Het leven is dus primair geheel afhankelijk van ademen. Het is de basis van een goede gezondheid.

In de loop van de jaren is de mens echter steeds meer (vaker) gaan ademen. Hier spelen verschillende factoren die invloed hebben op onze ademhaling. Een bekende is stress. Stress zorgt voor een snellere en/of diepere ademhaling. Maar een snellere en/of diepere ademhaling (vaak veroorzaakt door andere factoren) zorgt ook weer voor een gespannen gevoel en/of stress.
Doordat we steeds meer gaan ademen, wat eigenlijk verkeerd ademen is, zie je dat we (in veel gevallen) in een, vaak verborgen, chronische hyperventilatie terecht komen met uiteindelijk meer gezondheidsproblemen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat verkeerd ademen ervoor zorgt dat biochemische processen in het lichaam ontregeld worden. Het is daarom aannemelijk dat veel (somatische) klachten gerelateerd zijn aan een verkeerde ademhaling. Met deze wetenschap zijn er diverse ademhalingstechnieken ontwikkeld voor het verminderen van gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan een langdurige bovenmatige ademhaling (verborgen chronische hyperventilatie). Een rustiger, gecontroleerde ademhaling is hiermee de sleutel naar een betere gezondheid.