EnergieControl Methode (ECM)

Ons autonome zenuwstelsel reguleert in ons lichaam een aantal processen zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Het is eigenlijk een vanzelfsprekendheid dat deze processen plaats vinden. Een van deze processen is onze ademhaling. Je hoeft er niets voor te doen; het is er gewoon. En omdat je er doorgaans niet op let, heb je veelal geen idee hoe je ademhaalt; is deze te diep, te snel, te oppervlakkig?

Normaliter is in rust zes tot acht keer ademhalen per minuut voldoende. Als je echter gespannen of gestrest bent haal je vaak sneller en/of dieper adem. Hierdoor beïnvloed de ademhaling jouw autonome zenuwstelsel op een negatieve manier en verbruik je ook veel meer energie. Je lichaam raakt in disbalans en klachten als hoofdpijn, gejaagdheid, vermoeidheid, slapeloosheid en concentratieproblemen liggen op de loer. In een verder stadium treden vaak ook somatische klachten op zoals spier- en gewrichtspijnen of maag- en darmklachten.

De EnergyControl Methode (ECM) is een methode die helpt de balans in het lichaam terug te brengen waardoor klachten zullen verminderen en je energieniveau weer omhooggaat. De methode is ontwikkeld door Stans van der Poel, expert op het gebied van ademhaling. Stans ontwikkelde deze methode en bijhorende apparatuur die inzichtelijk maken hoe de conditionele toestand van het lichaam is en wat ervoor nodig is, op basis van een persoonlijk trainingsschema, om het lichaam weer in balans te krijgen. Deze methode is door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid.

De EnergyControl Methode richt zich voornamelijk op de volgende aandachtsgebieden:

  • Herstellen van chronische stressklachten of Burn-Out
  • Aanpakken van chronische vermoeidheid
  • Ondersteuning bij het afvallen
  • Ontwikkeling, herstel en behoud van vitaliteit en balans
  • Het opbouwen of verbeteren van conditie voor zowel beginnende als gevorderde sporters
  • Patiënten die in een revalidatieproces zitten na een (langdurig) ziekbed


Rustmeting

Zodra we aan de slag gaan met ECM starten we eerst met een korte anamnese gevolgd door een rustmeting. Hierbij maken we inzichtelijk in welke conditie je lichaam zich bevindt. We meten hierbij de waarde als lengte, gewicht, bloeddruk, zuurstofgehalte en vetpercentage. Aansluitend krijg je een borstband om waarmee we onder andere je ademhalingsfrequentie en patroon, rusthartslag en hartslagvariabiliteit meten (HRV) Een nadere uitleg over HRV volgt verderop.

Fitheidstest

Na de rustmeting gaan we over tot het belasten van het lichaam middels een fietstest. Tijdens deze fietstest wordt elke minuut de wattage verhoogt totdat het te zwaar voor je wordt. Op het moment dat dit gebeurt zal het vermogen worden teruggezet tot 40% van de door jou maximaal bereikte wattage en fiets je nog drie minuten uit. Hierna meten we nog drie minuten extra door terwijl jij op een stoel nog even bijkomt.
De gehele meting zal worden geanalyseerd waarbij gekeken wordt naar de maximale hartslag, je maximale zuurstofopname, de maximale belasting en wordt jou, zogenoemde omslagpunt berekend.
Op basis van dit omslagpunt zal er een persoonlijk trainingsadvies worden opgesteld zodat je in de juiste balans (op basis van je hartslag) kunt gaan sporten.

Hartslagvariabiliteit

Het meten van de hartslagvariabiliteit (HRV) maakt de tijd tussen de hartslagen inzichtelijk. Hoe constanter deze tijd is hoe slechter het met iemand gaat. Het brengt eigenlijk aan het licht of iemand roofbouw op zijn of haar lichaam pleegt.
We kunnen de HRV-waarden verbeteren met een eenvoudige ademhalingsoefening en indien deze consequent wordt toegepast zullen veel lichamelijke en geestelijke klachten verdwijnen. Dit komt omdat we met de ademhalingsoefening de Sympathicus en Parasympathicus van ons autonome zenuwstelsel beïnvloeden.

Sympathicus

De sympathicus is het gaspedaal van ons lichaam. Zodra de sympathicus wordt geactiveerd dan gaat onze hartslag omhoog, wordt de ademhaling versnelt, vertraagt de doorbloeding van onze organen en wordt de spijsvertering tot een minimum. Tijdens dit proces komt er adrenaline vrij om eventuele pijtjes en vermoeidheid (tijdelijk) niet of minder te voelen.
Onze voorouders hadden hier baat bij omdat ze, bij gevaarlijke situaties, fitter en scherper waren zodat ze de juiste beslissing en actie konden nemen. Zo konden zij vluchten als er bijvoorbeeld een agressief dier hun pad kruiste. Op het moment dat het gevaar weg was konden ze bijkomen en werd het parasympatische deel weer actief.

Vandaag de dag wordt onze sympathicus niet geactiveerd door gevaar maar door stress, verdriet, trauma’s en zorgen. Deze oorzaken houden in het algemeen veel langer aan waardoor de sympathicus te lang actief blijft en de kans van herstel hierdoor verkleind wordt.

Parasympathicus

De parasympathicus is het rempedaal van ons lichaam. Zodra deze wordt geactiveerd als de ademhaling rustiger worden, gaat de hartslag omlaag en komende doorbloeding en spijsvertering weer op gang. Een actieve parasympathicus is dus van belang bij herstel, rust en aanvullen van onze energie.

Bij veel mensen met chronische stress klachten, chronische vermoeidheid, verdriet, trauma’s en zorgen zien we dat de sympathicus overuren draait en de parasympaticus nauwelijks actief is. Het lichaam krijgt geen kans om zich te herstellen en dit vertaalt zich uiteindelijk in geestelijke en lichamelijke klachten.  Door de HRV goed te bekijken tijdens de rustmeting kunnen we veelal aflezen of er overmatige stress in het lichaam aanwezig is.

Kenmerkende klachten bij een slechte HRV

Zodra de balans tussen de sympathicus en parasympaticus in het autonome zenuwstelsel verstoord is zal dit veelal klachten veroorzaken welke zich kunnen uiten in vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagdheid, duizeligheid of hartkloppingen. Belangrijk is dus om de balans terug te vinden en te borgen.

Dit kunnen we doen door de deze disbalans met een ademhalingsoefening en een juiste balans in het bewegen te corrigeren. De Energy Control Methode zal je daarbij helpen.

Aan de slag

Nadat je de test hebt uitgevoerd kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Hiervoor volg je het trainingsschema en pas je de ademhalingsoefening toe zoals je deze aangereikt hebt gekregen.
Het geniet echter de voorkeur om het traject onder begeleiding te doen van één van de instructeurs bij onze samenwerkingspartner FiTNEZZplaza (hier wordt ook de test afgenomen). Voorwaarde is wel dat je hier een abonnement hebt of afsluit voor deze begeleiding.