Het vervangen van mijn hardloopschoenen….

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Een vraag waar veel, met name beginnende, lopers mee rondlopen en mee aankloppen bij trainers, podologen, sportwinkels of andere specialisten. Ook een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat hier veel factoren meespelen. Een van de factoren is dat elke loper uniek is. Uniek, niet alleen in zijn/haar manier van lopen maar ook van postuur en gewicht. Dan speelt ook de ondergrond waarop gelopen wordt nog een grote rol mee. Op asfalt zal een schoen namelijk sneller slijten dan op bos en/of zandpaden.

Maar in de winkel hebben ze gezegd dat….

Waarschijnlijk hebben ze aangegeven dat de schoen ongeveer een duizend kilometer mee gaat. En dit klopt op zich ook wel. Hoewel er tegenwoordig ook wel schoenen zijn die dusdanig van kwaliteit zijn dat ze nog langer mee gaan. Maar bij een gemiddelde schoen zit je goed als je duizend tot twaalfhonderd kilometer aanhoudt.

Natuurlijk is het van belang om rekening te houden met het aantal kilometers dat je met een schoen loopt, maar er spelen meerdere factoren een rol mee.
Naast eerder aangegeven persoonlijke bouw van de loper , de ondergrond waarop men loopt en de kilometrage kun je het rijtje namelijk nog aanvullen met de leeftijd van de schoenen.
Veel mensen beseffen dat niet of vergeten het. Maar elke hardloopschoen slijt in feite al door stilstand. Huh? Ja, het weg zetten van een paar nieuwe hardloopschoenen in een kast en deze na een jaar weer tevoorschijn halen om te lopen heeft invloed op de kwaliteit van de schoen.

Vergelijk het met banden

Ik vergelijk het altijd maar met de (auto)banden. Elke jaar lezen we het weer; de caravan staat langs de kant met een geklapte band. De eigenaar snapt er niets van; “Ik heb ze nog bekeken en het profiel was nog goed”. Wat hij echter vergeet is dat de band na een aantal jaar begint uit te drogen en kleine scheurtjes begint te vertonen wat uiteindelijk de klapband heeft veroorzaakt.
Zo is het met hardloopschoenen eigenlijk ook. Ook al wordt er niet op gelopen, de samenstelling van het materiaal leidt in principe al door het vergaan der jaren. Hoewel de technieken en materialen steeds beter worden speelt dit nog steeds een rol in de slijtage van schoenen.

Loop je met versleten schoenen een verhoogde kans op blessures ?

Dit speelt zeker een rol mee. Schoenen worden ontwikkeld om een juiste demping te geven en te zorgen voor een juiste afwikkeling van de voeten. Heb je last van extreme over- of onderpronatie (ook wel supinatie genoemd) dan kan een juiste correctie helpen in het voorkomen van blessures. Dus op het moment dat schoenen overmatige slijtage vertonen dan ga je de effecten van de correctie missen. En hier zit nu het gevaar. Het sluipt er langzaam in en beetje bij beetje gaat je lichaam er aan wennen. En dan komt het moment dat de schoenen echt op zijn en je nieuwe gaat halen. Ineens wordt je “carrosserie” weer gecorrigeerd en ga je pijntjes krijgen. Hier komen dus de geadviseerde kilometers om de hoek kijken. Vervang dus preventief je schoenen na ongeveer duizend tot twaalfhonderd kilometer tenzij er reeds eerdere zichtbare (overmatige) slijtage te zien is.

Dus een goede, niet versleten schoen voorkomt blessures?

Nee, een goede schoen voorkomt geen blessures. Ze spelen een rol mee in het voorkomen van, maar de meeste blessures ontstaan door overbelasting (te veel en/of te fanatiek trainen). Daarom is het zo belangrijk voor lopers om goed naar je lichaam te luisteren en een stapje terug te doen zodra men last krijgt van pijn tijdens het lopen. Een combinatie van een goede schoen en verantwoord (begeleid) trainen is dus de beste remedie om blessures te voorkomen hoewel er echter nooit 100% garantie is af te geven…..

About admin