Weet men wie je bent als jou iets gebeurd?

De afgelopen week zijn er drie duursporters, in dit geval wielrenners, noodlottig verongelukt.

Heel erg triest en zo zie je maar weer hoe kwetsbaar je bent als sporter in het verkeer.
Wat ik hier echter schrijnend vindt is dat je dan moet lezen dat de identiteit van de persoon nog niet bekend is
Als (duur)sporter loop je altijd het risico om geblesseerd te raken of om een ongeval te krijgen. Geblesseerd raken is vervelend, maar een ongeval waarbij je buitenkennis raakt is volgens mij de grootste nachtmerrie die je je kunt bekenken als sporter.
En het zal je maar overkomen, een ongeluk tijdens het je duurtraining in the middle of nowhere. Wie vindt je en als je gevonden wordt (en je bent niet aanspreekbaar) wie moet men dan waarschuwen?

Deze vraag stelde mijn partner ook.

Een vraag die ik kreeg toen ik een maand of anderhalf ging lopen zonder telefoon (waar een ICE nummer in staat). Wat als er iets gebeurd, hoe weet men dan wie je bent en wie men moet bellen? Tja, dat was een goede vraag. Gaan lopen met een telefoon om mijn arm of in een buideltje heb ik echt gehad. Ik wil mijn hoofd leeg krijgen tijdens het lopen en dus niet gestoord kunnen worden door een ringtoon. Een ID kaart of paspoort dan? Kan, maar waar laat je die als je dat buideltje niet om je middel wilt omdat dit niet lekker loopt…Opzoek naar een alternatief dus.

Na wat googlen kwam ik bij Djuva uit.

Een Deense onderneming die handige armbanden levert met een ID plaatje. Nu zul je zeggen; die zijn er in Nederland ook vast wel te vinden…? Vast wel, maar dit blijkt (met de zoekwoorden die ik gebruikte) niet zo makkelijk te zijn. Pas na drie zoeksessies kwam ik bij een Nederlandse leverancier uit.
Afijn. Ik heb dus een armband met ID bij Djuva besteld en deze met mijn eigen tekst laten graveren. Je hebt zes regels beschikbaar om te laten graveren. Dit moet genoeg zijn om de meest relevante informatie kwijt te kunnen.
Daarnaast gelijk een “add-on” bij besteld. Naast je ID kun je leuke kleine add-on’s bij bestellen zoals een rennend mannetje, een esculaap of bijvoorbeeld de afstand van de marathon. Op deze manier personaliseer je je armband een beetje. En kun je in het standaard assortiment niets vinden? Dan laat je er gewoon een graveren met een eigen tekst of logo.

Na een paar dagen kwam mijn armband binnen. Even op maat maken en klaar. Een handige veiligheidssluiting zorgt ervoor dat je hem niet verliest en je loopt met een veilig gevoel de polder in.
De siliconen band zit comfortabel en hij is licht van gewicht waardoor je niet het gevoeld hebt iets “mee te zeulen”.

Nee, het voorkomt geen ongelukken tijdens het sporten.

Maar het zorgt er wel voor dat hulpverleners weten wie je bent en wie te contacteren. En in mijn geval Verder weet men gelijk wat mijn bloedgroep is en dat ik in rust een lage HS heb. Kortom; door de meest essentiële gegevens te laten graveren bespaar je je hulpverlener een hoop vraagtekens!

Meer informatie vindt je op Djuva.com.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de verongelukte wielrenners.

Een gezonde, inspirerende en veilige groet,

Edwin Bril

About admin