Zoals bekend vormt (negatieve) stress en/of chronische stress een groot risico voor onze gezondheid. Diverse klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, een sombere stemming en slaapproblemen, liggen op de loer. Stress zorgt niet alleen voor een disbalans in je lichaam; het komt ook voort uit een disbalans.

Hartcoherentie is een eenvoudige, natuurlijke en efficiënte manier om symptomen van stress, burn-out, angsten en hyperventilatie te beheersen en te reduceren. Met hartcoherentie breng je weer harmonie tussen het hart en brein, waar men ook is of wat men ook doet. Dus tijdens het werk, vakantie, privé-leven of welke stressvolle situatie dan ook. 
Het klinkt voor sommige misschien wat vaag maar dit is gelukkig niet het geval. Het is een wetenschappelijk bewezen en meetbare methode tot stress beheersing en reductie.

Het hart geeft meer signalen naar het brein dan omgekeerd. In deze bijzondere staat, dankzij de ademtechniek, gaat het hart optimaal signalen zenden via de zenuwbanen naar het brein. Het angstcentrum, dat door stress nu net dominant actief is in het brein, wordt dan door het hart gedempt in zijn werking. Het hart zorgt ervoor dat het brein in balans komt, een veilige modus i.p.v. een modus van vechten, vluchten of verstarren. Door consequente beoefening van hartcoherentie bouwt je een vaardigheid op in het creëren van balans in het brein. Het is die vaardigheid die veerkracht geeft t.o.v. de stressbeleving. Na verloop van tijd zal je de stressoren meer vanuit een balans-brein bekijken dan vanuit een overprikkeld emotioneel brein. Dit resulteert in een positieve verandering, van gedrag, denken en emotie-beleving.

Onze hartslag wordt bepaald door onze gedachten, emoties én onze ademhaling. Bepaalde zorgen en stress doen onze hartslag versnellen en maken dat er geen evenwicht is tussen spanning en ontspanning. De coherentie is zoek. Anderzijds kunnen leuke, aangename herinneringen de hartcoherentie net bevorderen. Via onze ademhaling en vooral de focus erop kunnen we niet alleen ons hartritme maar ook onszelf opnieuw in evenwicht brengen. We meten dit met onze biofeedback apparatuur. Met deze biofeedback apparatuur maken we de effecten van de ademhaling direct zichtbaar.

De hartcoherentie coaching vervangt de behandeling van een arts niet, maar wordt complementair ingezet.