Kan een hartcoherentietraing uw patiënt / client helpen?

Patiënten / clienten met stress gerelateerde klachten kunnen baat hebben bij behandelingen die de zelfcontrole vergroten, zodat zij een effectieve coping strategie ter beschikking hebben om stress te reguleren. Een laagdrempelige en eenvoudig middel welk kan bijdragen in deze strategie is hartcoherentie-training. Deze training heeft tot doel de controle over stressreacties te doen toenemen via aandacht manipulatie met behulp van biofeedback.

Onderzoek wijst uit dat mensen met stressklachten door het volgen van een hartcoherentietraining beter in staat zijn met stress om te gaan en of de training effect heeft op hun psychische klachten en welbevinden. Patiënten ervaren na de training minder psychisch lijden en meer rust in stressvolle situaties.
Een hartcoherentie training kan zowel preventief als aanvullend op een behandeling worden ingezet.

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is de aanduiding voor de mate waarin er sprake is van een regelmatige afwisseling van versnelling en vertraging van de hartslag. Het is gebaseerd op hartritmevariabiliteit (HRV), de maat voor het interval tussen hartslagen. Bij een goede hartcoherentie is er sprake van een gelijkmatig, ‘sinus’-golfachtig patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV).

De sympathische en parasympatische activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans. Sympathische activiteit correspondeert met inademen en staat voor stimulatie, paraatheid en versnelling.

Parasympatische activiteit gaat samen met uitademen en staat voor kalmering, vertraging en rust. Bij stress kan deze balans verstoord raken en dat gaat samen met een verhoogd risico op pathologie zoals angst, depressie en verminderde immuun functies.

In onze flyer is meer informatie te vinden over hartcoherentie, inclusief een greep uit de vele boeken en studies rondom hartcoherentietraining en de effecten. Verder leest u hier onze werkwijze en het programma wat wij met de patiënt / client doorlopen.