Ontspanning als fundament voor een gezonde leefstijl.

Op het moment dat je gespannen bent neem je snelle beslissingen, ben je vaak kortaf en ervaar je werkzaamheden vaak als een blok aan het been. Ben je echter ontspannen dan neem je de beslissingen met aandacht en in rust. Hierbij zijn je beslissingen afgewogen, ben je een fijnere gesprekspartner en beleef je meer plezier in je werk.

Ontspan door leuke dingen te doen

Om te ontspannen hoef je niet perse te gaan bewegen of naar yoga les te gaan, al heeft dit natuurlijk wel een positieve invloed op je lichaam en brein. Je kunt ook ontspannen door een bezoek aan de sauna, lekker te koken met vrienden, samen naar de bioscoop of gewoon op de bank een goed boek lezen onder het genot van een kop koffie bijvoorbeeld. Als je mentaal ontspannen bent is het makkelijker om een gezonde leefstijl vol te houden.

Omgekeerd, als je een gezonde leefstijl hanteert, fitter bent en lekker in je vel zit, zul je ook vaker mentaal ontspannen zijn. Waarom? Omdat je fit voelen zich niet beperkt tot je lichaam, maar doorwerkt tot in je brein! Je gezondheid is de basis voor je welzijn en bepaalt de intensiteit van je geluk. Als je fit bent, zul je versteld staan hoeveel fijne momenten je tegenkomt!

Wil je ontspanning vaker en intenser te beleven, creëer dan de juiste randvoorwaarden. Kies voor gezonde voeding, beweging, rust en een juiste ademhaling. Deze elementen beïnvloeden elkaar en dienen met elkaar in evenwicht te zijn. Zou beweging wegvallen, dan heeft dat invloed op de rest en raakt zowel je lichaam als brein in disbalans waardoor je je weer minder goed kunt ontspannen.

Slapen

Wat veel mensen niet weten, is dat slapen minstens zo belangrijk is als eten. Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal. Slaap je consequent minder dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.  Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Het is een vereiste om het lichaam en de geest te laten herstellen van de dag. Alle indrukken die iemand gedurende de dag heeft opgedaan worden tijdens de slaap verwerkt. Spieren die overdag actief zijn geweest kunnen ontspannen tijdens de slaap. Slapen heeft dus een positieve invloed op onze gezondheid.

Uit onderzoek in 2007 blijkt dat mensen die niet voldoende slapen, vaker last hebben van een verzwakt immuunsysteem met als gevolg dat je gevoeliger bent voor ziektes.