Oro-Myofunctionele therapie

Van mond-ademen naar neus-ademen.

Neus-ademen is van wezenlijk belang voor een optimale gezondheid en voor het ontwikkelen van een recht gebit. Mondademhaling bij kinderen moet krachtig worden bestreden. De kinderen (en hun ouders!) moeten er op letten om door de neus te ademen.

Quintessens, praktijk voor Buteyko ademtherapie en Oro-Myofunctionele therapie, werkt met kinderen (en volwassenen!) om beide problemen aan te pakken. Door ze aan te leren om de tong in de bovenkaak te plaatsen, hen mond dicht te houden en door de neus te leren ademen. Tevens wordt geleerd om het volume en de snelheid van de lucht dat door de luchtweg stroomt te verminderen door middel van het primair aanleren van een ontspannen middenrif ademhaling en secundair door verlaging van de ventilatiefrequentie.

Een juist mondgedrag kan bij Quintessens worden aangeleerd door middel van Oro-Myofunctionele Therapie (OMFT). OMFT is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond, en op het afleren van verkeerde reflexen, zodat vorm en functie van de kaken en tanden/kiezen weer hersteld kunnen worden.
Myofunctionele therapie pakt daarmee de oorzaak aan van een of meerdere problemen (functie), zodat andere therapieën, zoals orthodontie, logopedie of kaakchirurgie (vorm) later een blijven resultaat kunnen opleveren.