Blessures hardlopen

Blessures tijdens het hardlopen.

Zoals aangegeven in het hoofdtuk  “waarom hardlopen”  kent hardlopen vele voordelen voor het lichaam. Maar de spieren en gewrichten kunnen het echter zwaar te verduren krijgen tijdens het lopen. Hierdoor worden ze gevoelig voor blessures.
Dit is de reden waarom we tijdens het trainen aandacht besteden aan warming-up, cooking-down en houding tijdens het lopen. Ook remmen we je af als geconstateerd wordt dat je te snel wilt gaan of gaat.

De heupen, knieën, benen en voeten doen het meeste werk tijdens het hardlopen. Deze lichaamsdelen zijn dus het gevoeligst voor blessures. Om je bewust te maken en de herkenbaarheid van veel voorkomende blessure te vergroten hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

 • Lopersknie
  Herkenbaar aan een doffe pijn rond de voorkant van de knie (patella) op de plek waar hij is verbonden met het dijbeen (femur). De meest voorkomende oorzaak is dat de knieschijf niet recht staat.
 • Shin Plint
  Herkenbaar door pijn aan de voorkant of binnenkant van het scheenbeen (tibia). Wordt over het algemeen veroorzaakt door het te snel opbouwen van de training, te lang en te intensief trainen, zonder het lichaam kans te geven te herstellen.
 • Plantaire fasclitis
  Ook wel onder de naam fibromatose-voet bekend. Het betreft een ontsteking van de peesplaat onder in de voet die van de hiel naar de tenen loopt. Het geeft een hevige pijn in de hiel. Persoen met een overgewicht, een staand beroep of platvoeten zijn hier gevoelig voor.
 • Verstuiking van de enkel
  Bij een verstuiking van de enkel worden de enkelbanden opgerekt wat resulteert in een pijnlijke zwelling met kans op blauwe plekken in het enkelgebied. Vaak voorkomend door het verkeerd neerzetten van de voet. Echter ook zwakke spieren en / of losse enkelbanden spelen een belangrijke rol.
 • Stressfracturen
  Kleine scheurtjes in het botoppevlak, welke het meest voorkomen in het onderbeen of de voet. Stressfracturen treden vooral op als de intensiteit of frequentie van het hardlopen wordt vergroot in een klein tijdbestek.
 • Iliobitiaal bandsyndroom
  Het iliobitaal pandsyndroom (ITBS) betreft de lange gewrichtsband die van de bovenkant van de heup naar de buitenkant van de knie loopt. Over het algemeen herkenbaar door pijn aan de buitenkant van de knie. Kan veroorzaakt worden door zwakke heupspieren, overpronatie van de voeten, hardlopen op een schuine ondergrond of overmatig trainen en overbelasting.
 • Achillespeesontsteking 
  Veel voorkomende klacht bij hardlopers die overmatig trainen en / of overbelasting. Herkenbaar aan pijn aan de achterkant van de enkel en net boven de hiel.
 • Verrekte spieren
  Eveneens veel voorkomende klacht bij hardlopers. Verrekkingen zijn kleine scheurtjes in een spier die optreden doordat de spier te ver wordt opgerekt. Herkenbaar door een plotselinge scherpe pijn in het getroffen gebied. Vaak gepaard met zwelling en of blauw worden van het gebied.
 • Lage rugpijn
  Tijdens het hardlopen wordt de onderut behoorlijk belast. Door stramme en zwakke onderrugspieren veroorzaakt en te voorkomen door een goede warming-up, passende hardloopschoenen en te lopen op een licht meegevende ondergrond.
 • Blaren
  Deze met vocht gevulde blaasjes op de huis zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook invloed hebben op de manier van lopen wat vervolgens weer tot andere blessures kan leiden. Veroorzaakt door wrijving tussen voet en sokken/schoenen. Door te kiezen voor naadloze, vocht afdrijvende sokken met een goed aangemeten schoen kun je het ontstaan over het algemeen voorkomen.