De juiste schoen

Koop de juiste loopschoenen!

De eerste keer je echte hardloopschoen kopen. Je schrikt toch wel een beetje van de prijs want je mag € 169,00 afrekenen. Tjee wat een geld.
Maar goed. Ze geven je wel de juiste ondersteuning en de pasvorm en correctie is perfect. Eigenlijk is het een vorm van een ziektekostenverzekering; ga je voor de laagste prijs dan kost het op termijn altijd weer meer.

Ga naar een speciale hardloopwinkel.

Over het algemeen zijn er vaak een of meerdere speciaalzaken bij je in de buurt waar ze je goed kunnen helpen om de juiste schoenen te vinden.
Ze maken vaak een loopanalyse en meten je voeten op om zo meer te weten te komen over je voetstand. Ook kunnen ze gelijk bepalen welke demping je nodig hebt. Ze moeten immers, samen met je ledematen, gemiddeld 2-3 x je lichaamsgewicht opvangen.

Het is geen beauty wedstrijd.

Toegegeven, onder je casual jeans staat een leuk hippe schoen leuker dan een geklede schoen. Deze laatst past weer beter bij een maatpak.
Bij hardlopen is het echter wat anders. Ja natuurlijk is de verleiding groot om een leuk kleurtje te kiezen maar doe dit alleen als je deze keuze kunt maken uit bijvoorbeeld 3 o 4 paar die bij jou passen nadat de verkoper/ster jou analyse heeft afgerond. Stel regel is gewoon: Kies de schoen die past bij jou unieke eigenschappen!

Geef tenen de ruimte!

Ervaren hardlopers kopen hun schoenen een halve maat groter. Deze extra ruimte zorgt ervoor dat de voet gemakkelijk kan doorbuigen en dat de tenen zich voor elke voetafzet kunnen strekken.
Ga je echter in de ochtend je schoenen kopen dan kun je bedrogen uitkomen, ook al koop je een halve maat groter. Waarom? Tijdens het hardlopen zwellen je voeten en om dit op te kunnen vangen is er ruimte nodig. Dat beetje extra ingekochte ruimte zal al snel gevuld zijn.
Koop daarom dus je schoenen altijd aan het einde van de dag of begin van de koopavond. Je hebt dan al een hel dag rond gelopen met het gevolg dat je voeten al wat gezwollen zijn.

Loop er niet te lang mee door!

Net als je dagelijkse schoenen hebben ook hardloopschoenen niet het eeuwige leven. Al zien ze er nog zo goed uit en zitten ze nog fijn; na zo’n 800-1000 kilometer zijn ze vaak hun steun en demping kwijt. Hou dus bij wanneer je ze kocht hebt en hoeveel je ermee hebt gelopen. Met de techniek van vandaag is die vaak eenvoudig bij te houden.