Hardlopen en ademhaling

De relatie tussen hardlopen en ademhalen.

Ademhalen is essentieel. Dit lees je door de hele website heen.

Herkenbaar? Je hebt een zware dag achter de rug, op weg naar huis loop je vertraging op en je wilt nog even trainen voordat je gaat eten. Kortom: Stress!
Wat velen echter niet door hebben is dat men op dat moment ook veel meer ademt dan nodig. Sommigen wel 15-20 keer per minuut. Als je dan vervolgens, nadat je thuis bent gekomen, gelijk gaat omkleden en lopen dan zul je zien dat je je op een gegeven moment ontspannen gaat voelen omdat de ademfrequentie van 15-20 keer per minuut past bij de inspanning die je levert. Dat moet toch een heerlijk gevoel zijn? Je krijgt de neiging, omdat het zo lekker ontspannen voelt, nog harder en / of verder te lopen waardoor je makkelijk over je grenzen heen gaat. Eenmaal thuis, direct na de training heb je een voldaan gevoel. Na een lekker douch ga je eten en kan de avond beginnen.  Maar dan, ongeveer 36 uur later. Je voelt je moe en loom. Bent  niet vooruit te branden. Je betaald de prijs door dat je overtraind hebt.

Dus als je een looptraining start met een te hoge ademfrequentie zit je lichaam voor het lopen al in de hardloopstand en moet je harder lopen voordat je lichaam in balans komt. Zeker in het begin zul je jezelf hier dan in tegenkomen en zul je het niet lang kunnen volhouden.

Breng rust in je ademhaling!

In rust is een ademfrequentie van onder de tien genoeg. Laten we aanhouden een gemiddelde van 7 per minuut.
Door, voordat je gaat lopen, eerst ademhalingsoefeningen te doen en je ademhaling terug te brengen onder de tien per minuut voel je beter aan wat een goed tempo is en herken je uiteindelijk jouw ideale looptempo. Eenmaal lopend in het tempo wat prettig voelt (je kunt het kilometers volhouden) ervaar je het zogenaamde “runners high”. Door een ademhalingsoefening te doen voor het lopen kom je al direct in ontspannen stand en zal je hele training veel lekkerder gaan.

Tijdens onze trainingen besteden we, naast de basistechnieken voor het hardlopen, de warming-up en cooking-down, dus ook veel aandacht aan het ademhalen en leren we je eenvoudige ademhalingstechnieken aan, zowel voor, tijdens als na het lopen.