Waarom hardlopen?

Waarom zou je gaan hardlopen?

Over het algemeen weet men dat bewegen goed is voor een mens. Zo ook hardlopen. Het is een goede manier om af te vallen en sterker te worden.
Maar de voordelen reiken verder. Hardlopen is niet alleen bedoeld om het uiterlijk te veranderen, sterker, het is nog meer een manier om de algehele gezondheid te verbeteren. Om je een idee te geven wat je met hardlopen kunt bereiken hebben we een aantal redenen om te starten voor je op een rijtje gezet:

 • Calorieën verbranden:
  Door te gaan hardlopen verbrand je gemiddeld honderd calorieën per uur. Hoe meer je weegt hoe meer calorieën je verbrandt. Voor veel mensen is dit een belangrijk doel als men begint met hardlopen. Eenmaal op gewicht is het een uitstekend middel om het gewicht op peil te houden.
 • Celmassa vergroten:
  Actieve celmassa. Dit is alles van het lichaam, behalve vet, inclusief organen, bloed, huid, botten en spieren. Een lage vet-spierverhouding is gezonden en dit bereik je door het hardlopen.
 • Vergroten van VO2max :
  De VO2max, ofwel maximale zuurstofopname, is de hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan transporteren en gebruiken tijdens een sportoefening die steeds intensiever wordt. Een hoge zuurstofopname staat gelijk aan een goede lichamelijke conditie. Dit wordt uitgedrukt in VO2max. Door deze te vergroten kun je optimaal presteren.
 • Regulatie cholesterolgehalte:
  Door regelmatig te gaan hardlopen kan het cholesterolgehalte worden gereguleerd door het slechte LDL-cholesterolgehalte te verlagen en het goede HDL-cholesterolgehalte te verhogen.
 • Botdichtheid vergroten:
  Hardlopen vergroot, evenals andere “high impact sporten” , de botdichtheid (de mineralen in het bot). Het beschermt beter tegen fracturen die samenhangen met osteoporose.
 • Verbeteren van mentale gezondheid:
  Naast een lichamelijke verbetering wordt hardlopen er ook voor dat er op psychologisch vlak verbeteringen optreden. Het verhoogt het endorfine gehalte waardoor stress afneemt en je zelfvertrouwen toeneemt. Je kunt je beter concentreren en het zal je in staat stellen concrete doelen  te stellen en te bereiken. Je creëert een goed en vertrouwd zelfbeeld; zeker als je de fysieke veranderingen in de spiegel (en weegschaal) waarneemt.