Spier anatomy

Sterke spieren van groot belang tijdens het hardlopen.

Zodra men aan hardlopen denkt dan denkt men vaak alleen aan de beenspieren die gebruikt worden. Een enkeling voegt daar nog de armspieren bij maar dan houdt het vaak wel op.
Maar om je stabiel voort te bewegen is er meer nodig dan deze twee spiergroepen. Sterker nog; tijdens het hardlopen werken verschillende spiergroepen samen.
Het is daarom belangrijk om de spieren te ontwikkelen door ze te trainen en er op die manier voor te zorgen dat ze sterker worden je het lopen uiteindelijk langer vol kunt houden.

Tijdens het hardlopen worden de ondermeer de volgende spiergroepen actief gebruikt:
Voor het gemak hebben we ze een blauw kleurtje gegeven.

Gluteus Maximus
Hamstring
Quadriceps Femoris
Adductoren
Soleus
Gastrocnemius
Achilles Tendon
Iliopsoas

Beenspieren.

De spieren in de benen zorgen voor de beweging die noodzakelijk is voor het hardlopen en wandelen. Elke spier in het been heeft zijn functie en tezamen zorgen zijn ervoor dat je je prestatie kunt neerzetten in afstand en snelheid. Belangrijk is dat ze goed getraind zijn om blessures te voorkomen.

Buik, heup en rugspieren.

Deze groepen spieren zorgen voor een stabiele houding. Zonder de juiste training van deze spieren kan je loophouding veranderen of instabiel zijn met een groten kans op blessures.

Armspieren.

Om je evenwicht te kunnen bewaren is het essentieel om je armen mee te bewegen tijdens het hardlopen. Dit bijvoorkeur in eenlicht gebogen houding. Ook hier is het van belang de spieren in de arm te trainen en soepel te houden.