Vitaliteit zorgt niet alleen voor fysieke verbeteringen, maar ook de mentale en psychische gesteldheid verbetert. Wie zich vitaler voelt, is minder snel gestrest en gaat vaker met plezier door het leven (tevredenheid). Maar hoe wordt je nu vitaal? En welke bouwstenen zijn om een hogere vitaliteit te bereiken? We zetten de bouwstenen even op een rijtje, of in ons geval in een cirkel omdat de met elkaar in verbinding staan en onderdeel van een continue proces.

Zinvol leven:

Om je vitaal te voelen is het belangrijk je leven een doel te geven. Het leiden van een zinvol leven is een van de belangrijkste bouwstenen voor een vitaal leven. Dus wat vindt je belangrijk, waar krijg je energie van, wat geeft je voldoening en wat maakt je gelukkig?

Relaties:
Hoe je het ook went of keert; wij mensen hebben elkaar nodig. Uit onderzoek is gebleken dat de levensverwachting afneemt als men geen vaste relatie heeft, geen tot weinig vrienden of een zwakke familieband. (Glass, de Leon, Marottoli & Berkmann 1999). Het is dus van belang om tijd en energie te steken in het opbouwen en onderhouden van relaties.

Positiviteit:
Jouw manier van denken heeft invloed op je vitaliteit. Loop je rond met sombere en negatieve gedachten dan kan dit voor lichamelijke klachten zorgen. Kijk je echter positief tegen het leven aan, kun je relativeren en beschik je over een portie gezonde humor dan vertaald zich dit in de aanmaak van extra oxytocine (liefdeshormoon). Dit heeft weer een positief effect in je emotionele, lichamelijke en geestelijke balans

Ontspanning:
We gaan vaak maar door en dit lijdt tot vermoeid- en prikkelbaarheid en in een later stadium tot (overmatige)stress. Het is dus belangrijk om te zorgen voor rust en regelmaat. Dus neem eens wat gas terug en doe leuke dingen, rust goed uit door voldoende slaap te pakken en zorg in je leven voor fases van stilstaan en bezinning.

Beweging:
Daar is die dan; beweging. We zitten steeds meer en daarom worst zitten ook wel het nieuwe roken genoemd. Willen we ons echter vitaler gaan voelen dan zullen we er aan moeten geloven. Bewegen is niet alleen goed voor het hart en de bloedvaten, maar het versterkt ook je botten en ontwikkeld de spieren. Wanneer je regelmatig (matig) intensief beweegt dan produceert je lichaam onder andere endorfine, ook wel bekend als het geluks-hormoon. En dit hormoon heeft weer een positief effect op stressregulatie.

Voeding:
En tot slot de voeding. Om de benodigde bouwstoffen voor het lichaam binnen te krijgen moeten we gezond eten. Gezond voedsel zorgt ervoor dat we de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële vetten binnen krijgen. Belangrijk is dat je eet omdat je brandstof nodig hebt en niet omdat je gespannen bent. Verder eten we om te voeden en niet om te vullen.