In ons leven doen we ervaringen op en hierdoor ontstaan overlevingsstrategieën en overtuigingen die ons willen helpen te overleven en te ontwikkelen.

Dit gaat vaak gepaard met negatieve bijwerkingen zoals bijvoorbeeld stress, loomheid, overgewicht, negatief zelfbeeld, depressie, etc. Nagenoeg alle genoemde, negatieve, bijwerkingen heb ik aan den lijve ondervonden.
In december 2015 ontving ik van mijn huisarts een waarschuwing: “Edwin, mocht je ooit kleinkinderen krijgen en je wit deze zien opgroeien dan wordt het tijd dat je iets aan je leefstijl gaat doen”.  Ik had in die tijd veel last van stress, woog ongeveer 122 kilo en mijn bloedruk lag op dat moment rond de 200/105. Oeps; die zag ik even niet aankomen en met bloeddrukverlagers ging ik naar huis. Het duurde nog tot eind januari 2016 dat ik letterlijk op stond van de bank en mij inschreef voor de basiscursus Start to Run. Spannend want ik had zo’n 26 jaar niets aan sport gedaan.

Door aan de ene kant de rust terug te brengen in de ademhaling en brein en aan de andere kant te gaan inspannen en op mijn voeding te gaan letten viel ik in een jaar ruim 30 kilo af en kon ik na verloop van tijd afscheid nemen van de bloeddrukverlagers. Mijn brein en lichaam voelde energieker en stelde mijzelf toen twee doelen.
1; Verkondingen en laten zien wat een gezonde leefstijl met je doet en daar waar kan anderen hierbij helpen.
2; eind 2017 de halve marathon lopen in mijn geboorte plaats Eindhoven. Beide doelen heb ik ingelost.

Een domper na mijn tweede halve marathon

Tien dagen na mijn tweede halve marathon (september 2018) werd ik gevloerd door een viervoudige longembolie. Op zo’n moment staat je leven even stil. In de periode hierna ben ik kind aan huis geworden in het ziekenhuis wegens diverse onverklaarbare klachten. Dit frustreerde en de fut was eruit. De kilootjes liepen weer op en wat ik ook probeerde; ik viel niet meer af. Langzaam kroop het weer op tot 110,5 kilo.

In de zomer van 2020, na een uitgebreid hormoon onderzoek omdat hier mogelijk een oorzaak in zat dat ik niet meer afviel, heb ik samen met de arts besloten om een ketogeen te gaan eten omdat we beiden hier positieve geluiden over hadden gehoord. Inmiddels (op het moment van dit schrijven) zijn we vier maanden verder en zit ik nog 2,4 kilo van mijn halve marathon gewicht af en train ik weer vier keer per week.

Anderen helpen

Door deze ervaring heb ik in 2017 besloten om hier anderen in gaan te begeleiden en heb ik hiervoor diverse trainingen en opleidingen gevolgd. In alle gevallen heb ik de trajecten ook zelf doorlopen zodat ik weet wat er gebeurd en ik kan bijdragen aan stress reductie,  conditie opbouw, afvallen, plezier in het leven brengen en al wat het voor jou nog meer brengt. Door gezamenlijk actief aan de slag te gaan kunnen kan ik bijdragen aan de doelstellingen van de cliënten. Belangrijk daarbij is, dat het, naast gezond, ook leuk en afwisselend is om te doen.

Antwoord op de vraag “Wat beweegt mij?”

Buiten mijn twee benen zijn het de positieve ervaringen van de afgelopen jaren die mij bewegen anderen te helpen. Dit ondanks de kleine tegenslag eind 2018. Door mijzelf te committeren aan het helpen van anderen heb ik tevens een stok achter de deur om zelf ook actief te blijven en te voorkomen dat ik terug zal vallen.