Hartcoherentie

Stress heeft een grote invloed op je lichaam, zowel op mentaal als op fysiek gebied. Wanneer je voor langere tijd stress ervaart, ontstaan er diverse lichamelijke klachten. Stress zorgt niet alleen voor een disbalans in je lichaam; het komt ook voort uit een disbalans.

Vermoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, een sombere stemming en slaapproblemen: het zijn allemaal lichamelijke klachten die kunnen voortvloeien uit een teveel aan stress. Veel mensen weten niet dat het zenuwstelsel daarbij een grote rol speelt.

Grofweg kan er een tweedeling gemaakt worden binnen het zenuwstelsel: het bewuste en het onbewuste zenuwstelsel. Functies zoals praten en bewegen stuur je bewust aan. Dit kun je dankzij het somatisch of willekeurig zenuwstelsel. Daarnaast gebeurt er veel in het lichaam onbewust; denk aan het kloppen van je hart en de werking van het spijsverteringssysteem. Deze processen reguleert het autonoom zenuwstelsel, ook wel het orthosympathische zenuwstelsel genoemd. Dit onbewuste zenuwsysteem speelt een belangrijke rol bij stress.

Binnen het autonoom zenuwstelsel kent het lichaam een ‘gaspedaal’, de sympaticus, en een ‘rempedaal’, de parasympaticus. Normaal gesproken zijn de sympaticus en de parasympaticus in balans. Maar wanneer er sprake is van langdurige stress in het lichaam, blijft het gaspedaal als het ware ingedrukt en ontstaat er een disbalans. Langdurige stress triggert niet alleen spanningen en angst, maar bijvoorbeeld ook chronische pijn en overtraindheid.

Met hartcoherentie oefeningen breng je het gas- en rempedaal weer in balans waardoor klachten verminderen en op termijn kunnen verdwijnen.

Hartcoherentie is een stressreductiemethode waarbij stress binnen een korte tijd gereduceerd kan worden, waar men ook is of wat men ook doet, dus ook tijdens het werk of tijdens een stressvolle situatie. Hartcoherentie “letterlijk”, is de mate van regelmaat in het hartritme. Wanneer je ontspannen bent is het hartritmevariatie regelmatig.

Wanneer je stress ervaart is dit ritme heel chaotisch. Dit heeft veel negatieve invloed op alle systemen in je lichaam aangezien het hart de hersenen aanstuurt vóórdat de hersenen alle systemen in je lijf aansturen.
Hartcoherentie is een zelfhulpmethode die je helpt om tot een optimale samenwerking te komen tussen je hart en het zenuwstelsel. Hartcoherentie is een regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van het hartritme. Hartcoherentie wordt gekenmerkt door helder denken en een gevoel van alertheid en harmonie.

Bij emoties zoals, woede, angst, frustratie, irritatie en verdriet verandert het patroon van het hartritme plotseling en ongelijkmatig. Dat is voor de hersens een signaal dat er stress is. Door middel van hartcoherentie ga je die stress te lijf.

Momenteel zijn wij in opleiding tot hartcoherentie coach en zullen medio juni/juli onze hartcoherentie trainingen gaan aanbieden.