Wat is leefstijl en hoe beïnvloed het onze gezondheid?
Kijken we op het internet dan vindt je meerdere omschrijvingen over het woord leefstijl of levensstijl. In eigenlijk alle omschrijvingen kom je tot dezelfde conclusie; het betreft jouw manier van leven!
Wij hanteren de definitie zoals deze op de site van Arts en Leefstijl terug te vinden is: Leefstijl is de manier van leven van een individu.
Een ongezonde leefstijl heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Het is de basis van veel (chronische) ziekten en verminderd zowel onze geestelijke als lichamelijke conditie. Door te werken aan een gezonde leefstijl kun je ziektes voorkomen of het ondersteund het genezingsproces van een ziekte doordat het je algehele conditie en immuunsysteem verbeterd.
Met belangrijke leefstijlfactoren als bewegen, voeding, ontspanning en ademhaling hebben we de macht om onze gezondheid zowel positief als negatief te beïnvloeden. Hiermee heeft elk mens een groot deel van zijn of haar gezondheid zelf in de hand. We gaan echter vaak achteloos met die macht om en maken hierbij dan in de regel de verkeerde beslissingen in de form van ongezonde leefstijlkeuzes.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zo’n vijftig procent van de bevolking te weinig beweegt, een vijfde (21,7%) van de bevolking rookt, iets meer dan acht procent gebruikt overmatig alcohol en in de regel eten we allemaal te weinig groente en teveel suikers en snelle koolhydraten.
Dat leefstijl een direct effect heeft op je gezondheid, is goed te zien bij beweging. We zitten vandaag de dag bijna negen uur per dag. Al dit zitten heeft grote gevolgen voor de gezondheid zoals overgewicht, diabetes type 2 een slechte conditie en vermindert immuunsysteem.
Helaas is het ook bij veel mensen niet alleen een kwestie van drinken óf roken, maar drinken én roken. Veel mensen stapelen hun ongezonde manieren; mensen met overgewicht, zijn vaak zwaardere drinkers dan slanke mensen. Rokers sporten vaak minder dan niet-rokers. En wie snackt, doen dat het liefst zittend voor de televisie.
Bijna iedereen kent aan vitaliteit en gezondheid een hoge waarde toe in relatie tot een gelukkig bestaan. We hebben we niet altijd onze gezondheid in eigen hand. Toch kunnen we zelf, vooral aan de preventieve kant, veel doen om de kwaliteit van ons leven te verhogen en te verbeteren.